A jó autó megvéd? És a többieket is?

A minap – mi is épp egy tréningen vettünk részt – döbbenten hallgattam a mellettem ülő történetét, hogy mi alapján választott új autót. Amikor elkezdte mesélni, hogy milyen védelmi eszközöket kért az autóba, még azt gondoltam, jó, hogy ilyen tudatos emberek is vannak és bizonyára neki is ugyanolyan fontos a biztonság, mint nekem. Az egyik elsődleges szempont volt a kiváló törésteszt, aztán persze az ABS, ESP, Block Assitant, ami már alap, de voltak olyan finomságok is a felsorolásban, mint az adaptív tempomat, a holttér és sávelhagyás figyelő. A listát a magyarázat zárta, hogy miért is kell neki ez a sok minden: mert sokat telefonál és e-mailezik az autóban! 

E-mailezik???

Ez komoly? És akkor összeállt a kép. Ez az ember valóban csak a saját biztonságával törődik. Hiszen őt nyilván meg fogja védeni az autója (zárójelben jegyzem meg, hogy erre nincs garancia), de mi lesz, amikor ő épp nagyon fontos e-mailekre válaszolva tarolja le a többieket maga körül? Ez már nem szempont?

Azt gondolom, hogy a közlekedésben a saját biztonságunkon kívül a többi ember életéért és egészségéért is felelősek vagyunk. Sajnos túl könnyen válhatunk elkövetőkké.