Amit ez eco gumikról nem tudunk

Bizonyára sokan tudják, de mi is az az eco gumi? Több gumiabroncsot gyártó cég új fejlesztési irányba indult el. Olyan abroncsokat gyártanak, amik csökkentik a fogyasztást és ezzel együtt a károsanyag-kibocsájtást is. Ez nagyon szép kezdeményezés, de nézzük csak meg mire derült fény egy tesztelés során.

Ugyanazt a járművet szerelték fel 3 különböző szett gumival. Az első egy magasabb kategórás szett volt, a második egy középkategóriás, a harmadik pedig egy “szedett-vedett” használt (hagyományos) gumi szett. A törvényi előírásoknak természetesen megfelelt a profilmélység.

Nedves úton való fékezésnél azt mutatták a számok, hogy az egyébként igen drága eco gumik lényegesen rosszabbul teljesítettek. A kezdeti sebesség mindhárom esetben azonos volt. A legüzemanyagtakarékosabb kerekeknek volt a leghosszabb a fékútjuk. Az elsőhöz képest a második 7,5 m-rel állt meg hamarabb és a “leggyengébb” szett pedig 13,2 m-rel.

Az ok egyszerű az eco gumiknál a fő szempont az extrém alacsony gördülési ellenállás, valamint magasabb élettartam.

Fontos az üzemanyagtakarékosság, de ha ilyen gumit választunk tisztában kell lennünk a veszélyekkel. Egy kis tudatossággal lehet, hogy többet segíthetünk.