Erős autóval kis fogyasztás?

Egy érdekes sztori, avagy erős autóval is lehet spórolni

Egy kedves ismerősünk, Sipos Csaba, próbálta ki a tréningünket. Igen szép autóval érkezett (Audi A5, Quattro, 3.0 TDI, 240 Le).

Az egyik fontos kérdés az volt, hogyan lehet csökkenteni a fogyasztást. Nem voltunk könnyű helyzetben mivel egyébként is nagyon tudatos vezető. Aki jobban ismeri az autókat, bizonyára tudja, hogy egy ilyen nagy jószág nem étvágytalan. Csaba állítása szerint kollégái sokszor rácsodálkoznak, hogy autójával akár 7 l körüli fogyasztást is tud produkálni normál városi közlekedésnél. Az Eco Drive tréningeknél szokásos két kört azonos útvonalon és hasonló forgalmi telítettség mellett futottuk meg. A felmérő körben a sofőr bizonyította „hírnevét”, 7,2 l volt az átlagfogyasztás. Hova lehet innen még eljutni? A teszt végén Csaba is meg volt döbbenve. A tréneri instrukciókat követve 6,4 l átlagfogyasztást produkált.

És a visszatérő kérdés, hogy jó-jó az eredmény, de biztos sokkal hosszabb volt a menetidő. Nem! A menetidő nem lett hosszabb az Eco vezetés során, sőt! Megdöbbentő, hogy egy kis tudatossággal mennyi forintot tudunk a pénztárcánkban tartani. Arról nem is beszélve, hogy mennyit teszünk ezzel egy élhetőbb világért.

Megkérdeztük Csabát, hogy számára mi volt a legtanulságosabb a tréning során. Azt mondta, hogy nem gondolta volna, hogy ha 130 km/h helyett 120 km/h-val megy az autópályán, akkor 100 km-re vetítve alig 4 perc az idővesztesége, viszont akár 1 l-rel is kevesebbet fogyaszthat egy autó.

Érdemes vagy érdemes Eco Drive tréningen részt venni? 🙂