És képzeld el azt…

Sokszor szoktam a facebookon követni beszélgetéseket, amik a közlekedésről szólnak. Azért nem azt írom, hogy közlekedésbiztonságról, mert arról ritkán esik szó. Általában a versengés, a másik földbe durungolása a cél, akár írásban, akár az utakon.

Nem régen egy csoportban valaki megosztotta az alábbi cikket:

Mennyit nyersz vele?

Sokan azon lamentáltak, hogy mennyi időt spórolnak, vagy hogy mennyire idegesítik a mazsolák, akik a belső sávban feltartják őket és részletezték, hogy miért is muszáj “letolni”, levillogni őket.

Szerepelt ott az alábbi történet is, ami egy kicsit más szemszögből világította meg a kérdést:

“És képzeld el azt mikor már sok-sok órát megspóroltál, mert te sokkal gyorsabban tudsz vezetni, mint más (a többieknek nem is tud olyan gyorsan menni az autójuk) és legyalogolsz egy 4 fős családot, mert jó közel mentél hozzájuk, mert apa képes volt 130-cal megelőzni egy kamiont, sőt úgy döntött, hogy nem megy be két kamion közé, akik szűken követték egymást csak azért, hogy te újabb 3 másodpercet tudj tévénézésre vagy a rák ellenszerének kutatására fordítani. Nem mérte fel, hogy te időd sokkal fontosabb. És akkor valaki fékez elöl a sorban. Apuka is fékezni kezd, de te túl kis követési távolságot tartottál, hogy megmutasd neki, hogy nem itt van a helyük, ha nem tudják tolni a 180-at. Beléjük szállsz hátulról. Téged megvéd az autód, mert neked biztos nagyon menő autód van, ha már 180-nal is tud menni. Esetleg az apuka nem tudott olyan drágát venni vagy csak rosszul találod el. Mondjuk, apa meghal. Anya megőrül, mert a férje halott, a két gyerekből az egyik örökre nyomorék marad, a másik a baleset után két nappal a kórházban adja fel.

Neked hál’ istennek nagyon sok időd maradt, mert sokat spóroltál már korábban is. Lehet, hogy egy cellában élhetsz a képzeletedben folyamatosan ott lévő négy személlyel, de lehet, hogy felmentenek, mert jó ügyvéded van. Az ilyen gyors kocsi mellé nyilván jó ügyvéd is jár. Éjszakánként azonban mindig lesz időd végiggondolni, hogy mi lett volna, ha normális követési távolságot tartasz, akkor nem kéne kísértetekkel élned. De lehet, hogy arra gondolsz, hogy az a szerencsétlen hülye miért ült egyáltalán autóba, és különben is te már dudáltál és villogtál is, miért nem húzódott be a két kamion közé, még éppen befért volna, azért az nem olyan nagy kockázat és mégiscsak 3 másodperc neked. Igazán felmérhette volna.

Azt hiszed, kitaláltam ezt a történetet?”