Kánikula és a vezetés

Tudom, hogy már a csapból is a kánikula folyik, de ne felejtsük el, hogy mindez a vezetésünkre is hatással van. A melegnek álmosító hatása van, márpedig a balesetek jelentős hányadában közrejátszik a fáradtság. Szélsőséges esetben – akár egy rövidebb szabadtéri séta után – napszúrással is számolnunk kell. Ha így ülünk be az autóba, komoly veszélyt jelenthetünk magunkra és a többi közlekedőre. Ha rosszul érezzük magunkat, ne kockáztassunk, inkább ne üljünk a kormányhoz és hívjunk segítséget! Ebben a hőségben nagyon sok vizet veszítünk a nap folyamán. Ezt folyamatosan pótolni kell. Mindig legyen folyadék velünk az autóban (lehetőleg víz). Szánjunk rá időt és tartsuk hűtőtáskában, hogy valóban felfrissülést jelentsen.

A légkondicionálás hasznos dolog, de tanuljunk meg okosan élni vele. Nagyon megterheli a szervezetet mikor a végletekig lehűtött autóból ki- vagy beszállunk. Szélsőséges esetben még tüdőgyulladás is lehet a vége. Ezért fontos, hogy jól válasszuk meg a beállítást. A külső és a belső hőmérséklet között ne legyen nagyobb a különbség, mint 6-8 fok. Ne feledkezzünk meg a klíma éves karbantartásáról sem, hiszen a szűrőkben por, gombák és baktériumok telepedhetnek meg. Fontos ellenőrizni a hűtőközeg megfelelő nyomását is. Egy rosszul beállított klíma a szokásosnál is jobban megemelheti a fogyasztást.

A légkondicionálással kapcsolatban a kontaktlencsét viselők figyelmét külön felhívnám, hogy használjanak vagy használjanak gyakrabban műkönnyet. A klíma nagyon kiszárítja a szemet.

Lehet, hogy a kollégái is unják már, de hívja fel a figyelmüket a veszélyekre, mert az ő biztonságuk is nagyon fontos!