Kis trükk – nagy eredmény

Először egy részlet egy gyakorlati tréningen történt beszélgetésből (nem az első gyakorlat):

Tréner: Szerintem hasznos lenne, ha jobbra kanyarodásnál belenéznél a jobb oldali tükörbe, mert így nem kaszálod le a kerékpárost, aki esetleg figyelmetlenül elteker melletted.
Résztvevő: Igen, tényleg, ez milyen jó ötlet. Te, Tibi, nem mondtad nekem ezt már két éve is?
Tréner: De mondtam, de úgy látom, hogy nem építetted bele a vezetésedbe, ezért most újra mondom 🙂

Innen indult a brainstorming. Nem jó ez így – gondoltuk. Sokszor az is probléma, hogy meggyőzzük a résztvevőket, hogy a tanács valóban hasznos vagy megtanulható. De itt van az az eset amikor el is fogadja, jónak is tartja és valahogy mégsem épül be a vezetésbe. Mit tehetünk?

Egy nagyon egyszerű, de hatékony trükköt vetettünk be. Tudjuk, hogy mik a leggyakoribb hibák, hiányosságok a vezetésben. Kb. 30 ilyet szedünk össze és ezekből gyártottunk könnyen eltávolítható matricákat.

Így a trénernek már van egy eszköze, amivel útjára engedheti a résztvevőt. Kiválasztja a 2-3 legfontosabb dolgot, amit szeretne átadni és ha a résztvevő is elfogadja azokat, akkor odaadja neki azt a 2-3 matricát, amin néhány szóban az adott dologra hívja fel a figyelmet.
pl. “Jobbkanyarnál is nézd a tükröt!”
Érdemes ebből egyszerre csak egyet használni. Az autóban jól látható helyre kiragasztva erre az üzenetre tudjuk fókuszálni a figyelmünket.

A kutatások azt mutatják, hogy 3-4 hét alatt tudunk egy viselkedést rutinná tenni. Tehát ezután már nem lesz szükség a matricára, hanem automatizmussá válik.

Jöhet a következő matrica!

A jó hír, hogy ehhez még tréner sem kell. Sokan tisztában vagyunk néhány hibánkkal az vezetésünkben, de valahogy mégsem akar megjavulni. Mit tegyünk? Fogjunk egy post-it-et vagy csak cellux-szal ragasszuk ki a rövid figyelmeztetést magunknak egy hónapra az autóba és már indulhat is a fejlődés.

Persze, ha úgy érezzük, hogy nekünk nincs ilyen hiányosságunk… Neeeem, sajnos általában ez nem azt jelenti, hogy profi sofőrök vagyunk. Ebben az esetben inkább menjünk el egy tréningre és bízhatunk benne, hogy a tréner néhány matricával fog megajándékozni minket a végén.