Leamortizálják a flottát a magyar utak?

A tél áldásos hatása ismét jól látható. A sok kátyútól már nem is lehet látni az utakat. Biztos mindannyian ismerjük már azt az érzést, mikor egy jól ismert út váratlan csapdát rejt. Persze fontos a közlekedési előre látás, de arra azért mégsem számíthatunk, hogy az autónk eltűnik egy hatalmas lyukban. Az ijedtségen túl, komoly károkat is okozhat a járműben egy ilyen esemény. Totálkáros esetekről is hallhattunk már.

Mit tehetünk? Hívjunk rendőrt, aki jegyzőkönyvet vesz fel az esetről. Érdemes képeket is készíteni, habár vélhetően ezt a rendőrök is megteszik. A jegyzőkönyvvel felszerelkezve indulhatunk kártérítésért. Ha később észleljük a sérülést, akkor menjünk vissza helyszínre és ugyanígy járjunk el!

Kihez forduljunk a kárigénnyel? Ha van kátyú-, ill. casco biztosításunk, akkor a biztosítót keressük meg. Ez esetben ne feledkezzünk el a biztosítási kötvényben meghatározott helyszíni teendőkről. Viszonylag gyorsan számíthatunk a kár megtérítésére. Ha nincs biztosításunk, akkor az adott út kezelőjéhez kell fordulnunk a megfelelő bizonyítékokkal.  Országutak esetében a Magyar Közút Zrt. Budapesten, ha főúton történt a kár, akkor a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. az illetékes, ha mellékútról van szó, akkor a kerületi önkormányzat.

Ahogy a szakértő mondja nem számíthatunk gyors ügyintézésre, de arra igen, hogy megtérítik a kárt.

Biztonságos kerülgetést!