Még egy kis katasztrófavédelem…

Egyelőre Béta verzióban fut, de érdekes kezdeményezés az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság alkalmazása, a VÉSZ (Vigyor), amit mobiltelefonokra fejlesztettek. Talán az idei tavaszi események indították el a folyamatot. Mindenesetre jó ötletnek tartom.

Kipróbáltam a programot. Az alkalmazás ingyenesen letölthető majdnem minden telefonos platformra. Ha letöltjük, vegyük figyelembe, hogy használja az internetet, valamint bizonyos esetekben GPS kapcsolatra is szüksége van. Ebből eredően meríti az akkumulátort is.

Hasznos lehet az alkalmazás, ha mi magunk sokat utazunk vagy egy flotta esetében, ha kollégáink sokat utaznak. Friss tájékoztatást ad időjárási, út és látási viszonyokról, balesetekről, torlódásokról.

Több beállítási lehetőség is van. Pl. megadhatjuk, hogy mikor nem kérünk értesítéseket: mondjuk éjszaka. Az értesítés formája is megadható: led, hang, rezgés. Meghatározhatjuk, hogy milyen szintű értesítésekről kérünk információt. Valamint területi beállításoknál megmondhatjuk, hogy minden üzenetet kérünk vagy csak azokat, amik ránk vonatkoznak a helyzetünk alapján vagy az általunk megadott megyékre vonatkozóan. A fogadott üzenetek elolvasásához mindig álljunk félre!

A hozzászólásokból kiderül, hogy azért még nem minden működik jól, de folyamatosan készülnek a frissítések. Nálam a szolgáltatás kikapcsolását nem vette komolyan az applikáció. Makacs öszvér módján továbbra is küldözgette az üzeneteit, de remélem a jövőben ez is megoldódik.