Ne higgyünk a navigációnak!

Na persze azért ez egy kicsit túlzás, mert a rendszeresen frissített navigációs szoftverek általában nagyon okosan oda vezetnek minket, ahova készültünk. Nekem személy szerint nagy kedvencem. Még akkor is előnyben részesítem, ha olyasvalakivel utazom együtt, aki ismeri az célt. A GPS nem mondja, hogy “ja, itt kellett volna bekanyarodni…” vagy “mondtam, hogy fordulj jobbra”. Türelmes jószág. Ha esetleg nem figyelek rá, nem sértődik meg, hanem sztoikus nyugalommal bejelenti, hogy “újratervezés”. És tényleg. Mindig van egy másik útvonal. Nem aggódik azon, hogy most hogy fogunk odaérni, amit egyébként a sofőrnek sem javaslok, mert az aggódástól ugyan nem fogunk hamarabb odaérni, viszont sokkal nagyobb eséllyel lehetünk részesei egy balesetnek.

Na de mi is volt az apropó, hogy billentyűzetet ragadtam? Ha a lakásomtól indulok, általában egy olyan kereszteződésen haladok át, ahol egy viszonylag összetett helyzetet közlekedési lámpák irányítanak. (Fölmerülhet a kérdés, hogy miért nem tudok elindulni otthonról navigáció nélkül. Ha tudom, hogy olyan helyre megyek, ahol nem ismerem a végállomást, akkor már az út elején elindítom a készüléket. Nagyon veszélyes menet közben egyezkedni az eszközzel.) Én itt általában a balra kanyarodó sávban állok és a kis bácsi a dobozban mindig meg akar győzni, hogy forduljak vissza, de sajnos ebben az esetben nem hihetek a türelmes mitfárernek. Balra kanyarodó sávból nem lehet visszafordulni! Egyrészről veszélyes, másrészről ha egy szemfüles rendőr kifigyeli a manőverünket, meg is büntethet, ahogy itt egyébként tenni szokták. (Hozzáteszem visszafordulni is szoktak.)

A tanulság tehát, hogy a navigáció nagyon hasznos dolog, de ne tegyük meg gondolkodás nélkül, amire utasít! Mindig vegyük figyelembe a szabályokat és persze mindenekfelett a biztonságot! Persze az is megoldás lehetne, ha a szoftverfejlesztők is jobban ismernék a szabályokat, de semmi sem lehet tökéletes és ne felejtsük el, hogy a járműben a felelősség mindig a vezetőé. Utolsó tanácsként, ha vadidegen helyre megyünk, legyen nálunk térkép is. Ha elromlik a GPS valahogy csak haza kell találni.