Szimuláció vs. valóság

Talán Önt is felhívta kolléganőnk, aki kikérte véleményét a szolgáltatásunkkal, képzéseinkkel kapcsolatban. Nagyon sok hasznos információhoz jutottunk, amivel – úgy érezzük – fejleszteni tudjuk a képzéseinket és az együttműködést cégeink között. És számos kérdés is felmerült. Pl., ha vezetéstechnikai képzésről van szó, milyen típusút válasszunk?

Ez nagymértékben attól függ, hogy mi a célunk. Alapvetően kétféle képzés segíthet minket a közlekedésbiztonság területén. A veszélyhelyzetekből való kimenekedést megcélzó tanpályás képzések és a kritikus helyzetek elkerülését tanító defenzív vezetési tréningek. Mindkettő igen hasznos a balesetek ellen.

A pályás tréningek előnye, hogy biztonságosan próbálhatjuk ki járművünk és saját határainkat megváltozott útviszonyokat szimuláló környezetben. Általában izgalmas, show jellegű, élvezetes tréning. Szabadon nyomhatjuk a gázt, pöröghetünk az autóval, akár többször is kicsúszhatunk a kanyarban. Hátránya, hogy a baleset elkerülési megoldásokat az emberi reflexekre, gyors döntési és járműkezelési képességekre alapozza, melyek elsajátítása hasonló útviszonyok között való folyamatos gyakorlással és figyelemmel lenne elérhető. Mivel ez nehezen kivitelezhető a tréning hatásfoka alacsonyabb.

A defenzív tréningek előnye, hogy figyelembe véve az emberi adottságokból következő figyelmetlenséget is, olyan hasznos szokások, rutinok elsajátítására ösztönzi a résztvevőket, melyek segítségével a veszélyhelyzetek nagy része már el sem éri a járművezetőt. Ezen tréningek az elméleti felkészítés után életszerű, városi és országúti közlekedési környezetben történnek. A képzéseken elhangzott újszerű vezetési módszer elemei 3-4 hét múlva már szokásként lehetnek jelen vezetésünkben. Hátrányuk a viszonylag hosszabb tréningidő.

Kutatások kimutatták, hogy a biztonság megteremtésének legfőbb eszköze a megelőzés. Hogy melyik tréning típust ajánljuk?  A megfelelő szempontokat megvizsgálva a választás az Önök kezében van.