Tudatosság, avagy a “kulcsos autókon” túl

Önöknél is vannak kulcsos autók? Biztos tartoznak hozzá problémák is. Milyen jó lenne, ha ez nem a cégre hárulna.

car sharingMagyarországon még nem annyira elterjedt szolgáltatással találkoztam a napokban. Lehetséges, hogy már ismeri, esetleg használja is, de ha nem, érdemes megismerkedni vele. A neve car sharing (na nem így, mint a képenNevetés). A szolgáltatás kiválthatja vagy kiegészítheti kulcsos autók nyújtotta lehetőségeket, anélkül, hogy a cégnek gondoskodnia kellene egy újabb autó fenntartásáról, vagy csökkentheti a taxi költségeket. Az ilyen autókba egy chipkártya segítségével juthatunk be, természetesen az előre lefoglalt időszakban, ez lehet csupán 30 perc is. Ezt a foglalást megtehetjük telefonon, online vagy az okos telefonunk segítségével. Az elszámolás magában foglalja az üzemanyag-fogyasztást is.

A kezdeményezés Svájcból indult el. Az eredeti cél az volt, hogy ezeket az autókat magánszemélyek használhatják, kicsit talán hasonlóan a közösségi kerékpárokhoz. Budapesten egyelőre a cégek számára lehet érdekes ez a szolgáltatás, hiszen a magánszemélyek számára akkor válik jól használhatóvá, ha egyre több flotta parkoló lesz szerte a városban, esetleg az országban. Céges ügyekben azonban az az általános, hogy a járműhasználó dolga végeztével visszatér a cég telephelyére.

A szolgáltatást a beszédes nevű Avalon PubliCare cég vezette be kis hazánkban. Jó kezdeményezésnek tartom, akár magánszemélyként is. Természetesen azok számára, akiknek nem kifejezetten fontos a saját tulajdonú autó.